Subscribe RSS
Despre browsere – Firefox in special Sep 16

Am decis sa scriu acest post ca urmare a post-ului lui Adi de aici. Sincer sa fiu, ca si “jucarie” noua, mi-am instalat si eu Chrome de cum a aparut, mai mult din curiozitatea de a vedea cum merge. Parerea mea, exprimata deja de mai multe ori ramane, Chrome este (deocamdata cel putin) o extensie la nivel de browser a Google Toolbar-ului.

Ceea ce-i lipseste (printre altele) este partea de addin-uri care a facut din Firefox unul din cele mai puternice browsere care exista la ora asta pe piata (pararea mea!). Asa cum au observat mai multi dintre cei care au comentat la post-ul lui Adi, o usoara “scadere” a utilizarii Firefox in favoarea Chrome se datoreaza curiozitatii utilizatorilor de FF de a vedea un nou browser.

Si pentru a-mi sustine mai bine parerea referitoare la increderea pe care o am in Firefox, va prezint mai jos o statistica (cifrele le-am luat de aici) cu evolutia utilizarii browserelor de la inceputul anului 2007 pana in prezent (mai exact pana la sfarsitul lunii august 2008).

Firefox creste, IE scade

In graficul de mai sus am grupat in categoria IE toate browserele Internet Explorer (5, 6, 7). Dupa cum se poate observa foarte usor, Firefox a avut o crestere solida si constanta (in detrimentul lui IE, care a fost si el constant, insa in celalalt sens…). Aceasta crestere ma face sa fiu convins ca nu-i va fi deloc usor lui Chrome sa “ciupeasca” din cota de piata a FF, cel putin nu cu varianta pe care o ofera acum.

La drept vorbind, eu estimez ca, in cazul in care Google va lansa platforma Chrome stabila si cu posibilitatea de a fi extinsa, va dura cel putin un an de zile pana sa existe pe piata un set suficient de generos de addin-uri. Unde mai pui ca mai trebuie ceva vreme (chiar daca Chrome este open source) pana sa se ajunga la o versiune (la fel de stabila) si pentru Linux. Asta este un alt avantaj mare al Firefox-ului: merge la fel si pe Windows si pe Linux (pe alte sisteme sincer nu l-am testat)

Category: Internautica, IT
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply » Log in