Subscribe RSS
Ubuntu – the less positive side Sep 13

In ultimele post-uri pe care le-am scris aici trebuie sa recunosc ca am “tinut” cumva partea soft-urilor din lumea libera. Pentru a fi corect pana la capat, o sa prezint in continuare si cateva lucruri mai putin pozitive despre acestea, vizat fiind Ubuntu.

M-am chinuit un weekend intreg sa-mi reinstalez desktop-ul cu Ubuntu Desktop Edition. Ok, instalarea a mers fara probleme, si chiar mai rapid decat in cazul Windows XP. Initial am inceput cu cea mai recenta varianta, anume Ubuntu 9.04. Odata instalat sistemul, am constatat ca viteza “la internet” era un dezastru. Am cautat putin pe Google si am vazut ca si altii au aceasta problema. Aparent incrimitat era ipv6, multi recomandand sa fie trecut in blacklist – ei bine, nici asta n-a ajutat prea mult.

Apoi am considerat ca ar fi bine sa incerc instalarea unor versiuni anterioare – Ubuntu 8.10, 8.04, 7.10, aplicand in fiecare caz “patch-urile” pe care le-am gasit pe internet. Nimic n-a functionat. Apoi mi-am spus ca poate ar fi cazul sa incerc cu sistemul “de baza”, i.e. Debian Lenny. L-am instalat deci si pe asta – rezultatul fiind acelasi. Recunosc ca eram chiar deceptionat, si deja ma gandeam serios sa ma intorc la Windows.

Am mai facut o incercare cu un Fedora 11, live CD – ma gandeam eu ca “alta casa” = “alt rezultat”. Teapa – viteza la internet era aceeasi.

Apoi mi-am luat inima in dinti si am reinstalat Ubuntu 9.04. Ca o utima resursa, am incercat sa schimb router-ul (eu aveam un SMC vechi) si l-am inlocuit cu un Linksys WRT54GL pe care-l foloseam ca si AccessPoint – ei bine, surpriza nu a intarziat sa apara – in acest caz viteza mea la internet si-a revenit miraculos, si era asa cum o stiam eu (aprox 8-9 Mbps). Deci, din pacate cele mai recente siteme linux se pare ca nu se inteleg foarte bine cu routere mai vechi (desi de firma). Pacat – si am pierdut o gramada de timp pe chestia asta.

Apoi, instalarea imprimantei a mers relativ usor, desi putin mai greu ca in Windows, insa nu ma plang de asta.

Mai am o problema, pe care insa inca n-am rezolvat-o: instalarea scanner-ului. Daca in Windows totul a mers fara nici un fel de probleme, aici se pare ca lucrurile sunt putin mai complicate. Am gasit niste tutoriale de cum sa rezolv aceasta problema, insa recunosc ca inca nu am ajuns sa le si pun in practica.

O ultima chestie care ramane este instalarea soft-urilor. Am ramas consecvent “lumii libere”, insa nu a fost foarte usor sa gasesc echivalente intre ce stiam eu. De exemplu, prima chestie – echivalent-ul Winamp. Cautand iarasi, am gasit mai multe sugestii – deocamdata m-am oprit la Amarok, insa … cautarea nu s-a terminat.

Recunosc ca partea cu soft-urile este si chestie de obisnuinta, deci aici, chiar  daca imi vine mie mai greu sa pun totul pe roate, asta nu e vina sistemului, ci stangacia mea sau, altfel spus, eu sunt cel care trebuie sa-mi inving obisnuinta si sa ma “deschid” catre alte orizonturi.

Acesta nu este ultimul post pe aceasta tema. Promit sa revin cu un nou post, poate cu unul putin mai tehnic de cum am rezolvat anumite probleme, si poate si cu un post de “echivalente” intre soft-urile ce ruleaza pe Windows si cele de pe Linux (cele pe care le folosesc eu, evident, neavand pretentia de a compune o lista completa).

Category: IT
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response

  1. 1
    ionut 

    Ai avut probleme la instalarea scanerului? Sane (xsane)din cate stiu eu vede cam tot. Eu am multifunctionala HP si imi este mai simplu sa lucrez cu ea in Debian decat in windows. Instlarea driverelor HP in windows dureaza o vejnicie, pe cand in Debian instalez cateva pachete (cups si hplip). Daca achizitionezi hardware ar fi indicat sa te orientezi catre cei care ofera si drivere libere sau macar suport. Mult succes in continuare, Ubuntu este usor de folosit si destul de stabil. Daca ai nevoie de ajutor incearca in primul rand documentatia oficiala a sistemului de operare (paginile de manual, situl oficial), listele de discutii si apoi tutorialele facute de terti.

Leave a Reply » Log in