Subscribe RSS
Maternitate – la stat sau la privat? Aug 23

De mult am vrut să scriu acest post, pentru că anul trecut am fost și eu în situația de a răspunde la aceasă întrebare.

Din punctul meu de vedere, există atât avantaje cât și dezavantaje la ambele variante.
Problemele din sistemul de stat sunt bine cunoscute de toată lumea: lipsă de condiții, lipsă de interes din partea personalului (în special cel mediu), problema “recompensei” pentru medici/asistente, etc. La privat lucrurile astea sunt superioare: personalul este mai atent cu tine, condițiile sunt bune, tot ce se plătește se știe dinainte și primești bon/factură.

Din păcate însă, maternitățile private au o hibă: sunt gândite pentru sarcini normale, fără probleme! Dacă Doamne-ferește există riscul de naștere prematura, clinicile private nu te primesc înainte de 32-34 de săptămâni și te trimit tot la stat, deși toată sarcina a fost urmărită la privat (cu costurile aferente). Deci, cu alte cuvinte, poți să bagi bani câți vrei la privat, dacă apar probleme tot la stat te trimit la cine-o fi – asta dacă nu ai noroc să ai un ginecolog care lucrează în ambele părți, și atunci măcar te tratează același medic.

Sfatul meu este, dacă vreți să aveți condiții bune, civilizate, să mergeți la privat, însă este bine să vă asigurați că ginecologul ori lucrează și într-un spital de stat, ori vă mai luați ca măsură de siguranță un al doilea medic ginecolog care lucrează într-un spital (maternitate) de stat – că altfel, în caz de probleme, riscați să rămâneți cu ochii-n soare.

Category: Despre Viata
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply » Log in