Subscribe RSS
Oldies but Goldies – vim Aug 13

Recent am avut de lucrat cu niște fisiere text mari (adică peste 1.5GB). Culmea este că aceste fișiere mai trebuiau și editate – lucru care a devenit problematic.

În principiu eu folosesc fie editorul din Eclipse fie Notepad++, însă în acest caz niciunul nu a fost capabil să îmi rezolve problema. Am căutat puțin și … am găsit : gvim. Este versiunea pentru Windows a celebrului vim. Deși utilizez frecvent pe masinile linux vim-ul, trebuie să recunosc că am rămas mai mult decât impresionat de viteza cu care mi-a deschis fișierele și mai ales de viteza cu care am putut să-mi schimb encoding-ul din ele – practic instantaneu. Un singur lucru trebuie sa recunosc: pentru parsarea fișierului a trebuit să las ‘syntax off’ - însă asta chiar n-a fost deranjant.

Morala: este excelent că tehnologia avansează, că oferă din ce în ce mai multe funcționalități și posibilități utilizatorilor, însă … de ce se pierde din vedere partea de eficiență? De ce un editor “vechi” este capabil să facă lucruri la care noile cuceriri tehnologice se sufocă? Cu atât mai mult cu cât, cu timpul, nu spun de ce, dimensiunile fișierelor au crescut considerabil – dar … se pare că trebuie să ne întoarcem mult înapoi pentru a lucra cu fișierele viitorului. Paradoxal, nu?

P.S. Am avut în facultate un asistent la un laborator de programare care ne tot bătea la cap cu eficiența algoritmilor, cu memoria utilizată, viteză, complexitate, etc.. . Oare în marile firme producătoare de soft nu există astfel de oameni? Nu se gândește nimeni că poate ar fi mai eficient (și clar mult mai rapid) să produci un soft care “scoate” fișiere de dimensiuni reduse? … Oare i-ar împușca cei din industria harware?

Category: IT
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses

  1. 1
    Speedy 

    Incearca PhpStorm! Dar grija mare la PC pentru ca mananca fiarte multe resurse la pirnire.

  2. 2
    cosmin 

    Multumesc. Sunt utilizator de PhpStorm de multa vreme, si imi place foarte mult, dar pentru prelucrarea de fisiere mari, nu cred ca exista editor care sa bata vim-ul.

Leave a Reply » Log in