Subscribe RSS
Statistică în stil românesc Aug 22

Am fost plecați câteva zile în vacanță, la Sibiu. Am plecat miercuri, 18 august. După un drum relativ bun, ajungem la ieșirea din Vâlcea. Aici, spre stupoarea noastră, ne oprim în coloană. Și mai înaintăm noi câțiva metri, și iar ne oprim. Și iar înaintăm puțin, și iar ne oprim. Și am făcut chestia asta vreo jumătate bună de oră. Copilul in spate devenise agitat, iar eu deja mă gândeam că am norocul de a fi prins lucrări pe Valea Oltului.
După aproximativ o jumătate de oră ajungem la “zona fierbinte”, undeva înainte de Călimănești și … stupoare: filtru total de circulație, pe ambele sensuri. Pe marginea drumului măsuțe cu umbreluțe și scaune, și o gramadă de oameni, îmbrăcați in niște pseudo-uniforme (vestuțe de genul celor purtate de vănzătorii de ziare pe la semafoare). La fiecare mașină venea cîte un nene din ăsta și spune: “Bună ziua. Realizăm o statistică turistică. De unde veniți?” – “București” – “Unde mergeți?” – “Sibiu” – “Sunteți în concediu?” – “Da” – “La revedere!”. Și ne lasă să plecăm. La capătul punctului “pichet” văd un polițist, mă opresc în dreptul lui și îl întreb încă uimit dacă pentru această statistică am fost opriți și ne-am pierdut timpul 1/2 de oră. Îmi spune că da.
Plecăm mai departe și ne oprim în OMV-ul de după Mănăstirea Cozia. Nu mai pot de nervi, uimire, dezgust. Caut pe telefon numărul de la Antena1, îi sun și le povestesc totul, în speranța că vor face ei un reportaj despre asta.
Mi se pare inadminibil pentru o țară civilizată să se întâmple așa ceva: să fii oprit din drumul tau într-un ambuteiaj creat artificial pentru niște întrebări tembele, pentru că cineva realizează o statiscă turistică. E jenant – și asta spune multe despre țara în care trăim.
Trăiască turismul românesc, frunza verde furată cu care-l promovăm precum și respectul tuturor decidenților din țara asta față de noi, oamenii de rând.

Category: Despre Viata, General
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply » Log in